Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen Kajsa Lamm – ny projektassistent

Kajsa Lamm. Foto: Stefan Tell
Kajsa Lamm. Foto: Stefan Tell

Kajsa Lamm är legitimerad logoped som under många år arbetat vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Region Skåne, främst med barn med olika typer av ätsvårigheter. Idag är hon projektassistent i forskargruppen Barns och familjers hälsa vid Lunds universitet, under handledning av professor Inger Kristensson Hallström.

– Att få börja i denna forskargrupp och få kollegor som brinner för barns och familjers hälsa - ja, det är en dröm, tänk att jag får göra detta. Jag har under många år drömt om att få forska inom ämnet ätsvårigheter, ett ämne som kanske inte är så välkänt. Men när maten inte fungerar i familjelivet, så kan både barn och föräldrar ha det svårt, och min förhoppning är ju att kunna hitta de barn som är i riskzonen så tidigt som möjligt, säger Kajsa Lamm.

Hjälp och stöd inom ätträning
Som logoped är Kajsa specialiserad på sväljningssvårigheter, främst hos barn, och sin privata praktik ”Mat och Prat” erbjuder hon barn och ungdomar med ätsvårigheter, hjälp och stöd inom ätträning. Kajsa föreläser också för föräldrar, vårdpersonal och förskolor.

Under åren har Kajsa Lamm släppt tre böcker, ”När ditt barn inte äter” (2015), ”Barn med ätsvårigheter – Förhållningssätt och råd till förskolan” (2018) och nu senast ”Stora boken om barn och mat” (2019) som hon skrivit tillsammans med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. 

Stora boken om barn och mat
I boken presenteras den senaste kunskapen om barn och mat inom områden som hur barn lär sig äta, nutrition, allergier och motoriska och sensoriska ätsvårighete

– Den täcker allt om ätande och nutrition under barnets första år, till och med under graviditeten. Vetenskaplig nutritionsfakta blandas med recept och tips för hur man rent konkret gör när man ska mata barnet första gången, hur man hanterar konflikter vid matbordet och hur vi kan lära våra barn att äta och njuta av all den variation mat lagad på rena råvaror kan erbjuda, säger Kajsa Lamm.

Stor medial uppmärksamhet
Boken släpptes den 5 mars och har redan fått stor medial uppmärksamhet. Inför releasen intervjuades Kajsa Lamm och Ann Fernholm i Nyhetsmorgon TV4 där de delade med sig av sin expertis om barn och mat. 

I en artikel i Svenska dagbladet får vi ta del av en rad tips på hur man får sitt barn att äta bättre mat. Kajsa Lamm och Ann Fernholm förklarar bl.a. hur viktigt det är att låta bebisen testa olika smaker och låta barnet äta själv.