Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Grunda Sunda Vanor - Skåne

Barnhälsovården har i sitt uppdrag att främja hälsosamma levnadsvanor och er sjuksköterska på Barnavårdscentralen (BVC) samtalar återkommande om mat, rörelse/ lek, sömn och tandhälsa. 

Arbetet med att främja hälsosamma levnadsvanor behöver starta redan i fosterlivet och i tidig barndom för att sedan fortsätta under hela skolperioden och genom hela livet. Vid hälsosamtalen vid era besök på BVC lyfts betydelsen av hälsosamma levnadsvanor.

Vid 4 års hälsobesök på BVC använder er sjuksköterska Grunda Sunda Vanors bildmaterial som syftar till att främja och öka barnets delaktighet i hälsosamtalet. Genom att använda bilderna i samtalet med barnet ges möjlighet till att ta del av barnets erfarenheter. Man får därmed en inblick i hur barnet upplever, tänker och känner i hälsofrågor.

I Skåne pågår denna studie för att utvärdera en samtalsmodell för att främja hälsosamma levnadsvanor och förebygga övervikt hos förskolebarn.

Sidansvarig:

Barns och familjers hälsa
Institutionen för hälsovetenskaper
Lunds universitet
Box 157
221 00  Lund
inger [dot] kristensson_hallstrom [at] med [dot] lu [dot] se