Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Övervikt hos barn

På barnavårdcentralen (BVC) ingår det att titta på barnets tillväxt och därför följer vi barnets längd och vikt. Tillväxten är ett mått på barnets hälsa där olika faktorer spelar in. Genom att mäta barnets tillväxt kan sjuksköterskan och läkaren följa barnets tillväxtrend över tid och om den förändras följs den upp för att undersöka vad förändringen kan beror på.

På detta sätt kan vi identifiera såväl barn som väger för lite men även barn som väger för mycket för sin ålder, det vill säga undervikt eller övervikt. Övervikt är idag något som ökar även hos de yngre barnen. Orsaken till övervikt och fetma beror på en obalans mellan barnets energiintag (det barnet äter och dricker) och den energi individen gör av med (lek och rörelser). Ärftliga anlag spelar en viktig roll i utvecklingen av övervikt såväl hos barn som hos vuxna och på BVC vill man upptäcka det så tidigt som möjligt.

Ju tidigare man kan göra något för att minska en vikt som tenderar att visa övervikt, desto lättare är det. Det krävs väldigt små förändringar för att hjälpa barnen. En till två små, lätta förändringar såsom 1 smörgås mindre/dag kan vara den avgörande skillnaden. Man kan också prova att byta ut matvaror till dem med Nyckelhål på. 

Det viktiga är att ju tidigare man börjar – desto lättare att påverka.

Övervikt vid fyra års ålder är inte alltid lätt att se på barnet med blotta ögat. Det är först när sjuksköterskan eller läkaren tittar på barnets olika tillväxtkurvor som man kan se om barnet har övervikt eller ej. Detta kan därför väcka förvåning hos föräldrarna.

För att kunna mäta om barnet har övervikt används en speciell sorts BMI skala som kallas för BMI-kurva. Denna BMI-kurva skiljer sig från den som används på vuxna. Du kan läsa mer om övervikt hos barn och hur man räknar ut BMI på Vårdguiden 1177