Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mat, rörelse, tandhälsa & sömn

Barn behöver hälsosamma matvanor eftersom maten har stor betydelse för hälsan både på kort och på lång sikt. Från att barnet är nyfött har barnets mat och ätande en stor plats i det vardagliga livet.

Från att barnet är sex månader introduceras successivt ”vanlig” mat och när barnet är i ettårsåldern kan hen oftast äta samma mat som vuxna. Ju äldre barnet blir och får prova olika sorters mat desto mer lär sig barnet att tycka om olika smaker och att umgås kring mat.

Mat
Som förälder kan det ibland kännas krångligt och svårt att ge sitt barn hälsosam mat.

Smakpreferenser kan olika lång tid så låt barnet prova och upptäcka olika sorters mat flera gånger även om hen vid de första tillfällena inte verkar uppskatta det som erbjuds.  Om du som förälder förmedlar positiva attityder till hälsosam mat får barnet förutsättningar för god hälsa under resten av livet.

Tips och råd för barn över två år

  • Bra variation på maten och regelbundna måltider: frukost, lunch och middag och ett till tre mellanmål.
  • Äta frukt och grönsaker varje dag, gärna till varje måltid
  • Äta något från varje del på tallriken och använd handtricket: en hand av varje
  • Vatten är bäst, som törstsläckare och som dryck till lunch och middag.
  • Naturella mjölkprodukter i stället för ex smaksatt yoghurt, fil eller mjölk.
  • Välj nyckelhålsmärkta produkter, vilket är en symbol för mindre salt och socker, bättre fettkvalitet (ex rapsolja) samt mer fibrer.

Att tänka på
Godis, snacks, saft, juice, läsk, chokladdryck, bullar, kakor/kex, färdig kräm och likande innehåller mycket socker, energi och litet näringsinnehåll. Söta flingor och sötad fil/yoghurt innehåller mycket socker och energi och kan bidra till att det lätt blir ett för stort energiintag för barnet.