Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

God tillförlitlighet i att filma spädbarns spontana rörelser vid bedömning av cerebral pares

Mobiltelefon

Danska, norska och belgiska forskare har undersökt hur väl det fungerar när föräldrar filmar sina spädbarns rörelser med mobilapplikationen In Motion. Syftet är att bedöma risken för att barnet har cerebral pares. Resultaten visar att nästan alla filmer hade tillräcklig kvalitet för att användas vid bedömning.

Normalt sett kallas de barn som har ökad risk för cerebral pares till en fysioterapeut. Där bedöms den motoriska utvecklingsnivån och rörelsekvaliteten. Men med mobilapplikationen In Motion kan föräldrarna istället filma sina barn i hemmiljön. Med ett knapptryck skickas videon sedan för bedömning, berättar studiens andreförfattare Annemette Kircheiner Brown, leg. fysioterapeut och doktorand i forskargruppen Barns och familjers hälsa.

I studien deltog 86 familjer vars barn vårdats på danska, norska och belgiska neonatalavdelningar, och tidigt bedömts löpa hög risk för cerebral pares. Barnen, som är 3-4 månader gamla, filmas av föräldrarna när de ligger ostimulerade på rygg. Det är de spontana, icke viljestyrda rörelselserna, så kallade general movements, som sedan kan analyseras av läkare och fysioterapeuter. Eftersom sådana rörelser hänger ihop med den biologiska åldern, kan avvikelser i rörelserna tyda på att det även finns en avvikande utveckling i barnets hjärna.

– När de spontana rörelserna är avvikande, är det 50 procents risk att barnet inte utvecklas som det ska och en 25-procentig risk att barnet får cerebral pares. Om rörelserna däremot är normala, är risken för cerebral pares 2 procent, säger Annemette Kircheiner Brown.

Studien visar att 96 procent av de 130 filmer föräldrarna skickade in via appen fungerade för att göra en tillförlitlig bedömning. Resultaten visar också att 80 procent av filmerna dessutom fungerade för att göra en maskinell, automatisk bedömning – så kallad GMA-analys (General Movement Assessment). Ett annat viktigt resultat var också att mer än 90 procent av föräldrarna uppgav att oron för deras barns utveckling inte ökade av att filma.

Text: Erika Svantesson
 



Läs mer om studien: In-Motion-App for remote General Movement Assessment: a multi-site observational study