Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Grunda Sunda Vanor

Grunda Sunda Vanor

Förebygga övervikt hos barn 

Hösten 2014 startade ett projekt i Skåne för att främja hälsosamma levnadsvanor och förebygga övervikt hos förskolebarn. I projektet utvecklades samtalsmodellen Grunda Sunda Vanor för sjuksköterskor på barnavårdscentralen (BVC) för att de, tillsammans med barn och föräldrar, ska kunna samtala kring olika levnadsvanor på ett vardagsnära men också lekfullt sätt. Projektet blev sedan en forskningsstudie, som syftar till att utvärdera om Grunda Sunda Vanor är en användbar samtalsmodell, för att främja hälsosamma levnadsvanor och förebygga övervikt hos förskolebarn.

I studien erbjuds alla barn och deras föräldrar ett Grunda sunda vanor hälsosamtal vid barnets fyraårsbesök på BVC. Om man vid hälsoundersökningen identifierar övervikt eller fetma erbjudes också ett vägledande familjesamtal.

Pedagogiskt bildmaterial

För att engagera barnet i samtalen använder sjuksköterskan på BVC ett pedagogiskt bildmaterial som utgår från de viktigaste levnadsvanorna som enligt forskning påverkar barnets viktutveckling.

Genom en bildberättelse om ett litet troll får barnet möta färgglada frukt- och grönsaksfigurer, bekanta sig med tallriksmodellen och lära sig om portionsstorlekar. Matvanor är i fokus men man tar också upp fysisk aktivitet, stillasittande, tandborstning och sovvanor.

För att fastställa om Grunda sunda vanor är en användbar samtalsmodell, kartläggs både barnens, föräldrarnas och sjuksköterskornas erfarenheter av hälsosamtalen. I studien deltar 5 000 fyraåringar och deras föräldrar på 37 barnhälsovårdsenheter i Skåne.


Illustration: carin [dot] carlsson1 [at] gmail [dot] com (Carlin Carlsson) 

Sidansvarig:

Kontakt

Mariette Derwig

Forskningsansvarig
Mariette Derwig
Doktorand
E-post: mariette [dot] derwig [at] skane [dot] se

Huvudhandledare
Inger Kristensson Hallström 
Professor i pediatrisk omvårdnad.

Medarbetare: Linda Håkansson, distriktssköterska, Ami Stenberg, barnsjuksköterska.

 

Barns och familjers hälsa
Institutionen för hälsovetenskaper
Lunds universitet
Box 157
221 00  Lund
inger [dot] kristensson_hallstrom [at] med [dot] lu [dot] se