Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Barns deltagande i vården

Hur upplever barn att deras deltagande och rättigheter tillgodoses när de vårdas på sjukhus? Det har doktorand Angela Afua Quaye och professor Inger Kristensson Hallström undersökt tillsammans med forskarkollegor i Nya Zeeland och Australien.

Studien har sin bakgrund i FN:s konvention om barns rättigheter som sedan den 1 januari 2020 är svensk lag och patientlagen som betonar att när vård ges till barn, ska den ges utifrån barnets bästa. Det handlar om att ge barnet möjlighet att involveras i beslut som rör barnets vård, att respektera barnets kompetens och ge barnet möjlighet att uttrycka sig.

Nio barn i åldern 5–15 år från en barnavdelning i Australien deltog i studien. Resultatet visade att barnens bästa och förmåga att aktivt delta i vårdsituationer tillgodosågs när föräldrarna mötte barnens individuella behov och vårdpersonalen involverade barnen i besluten om deras vård.


Läs mer om studien och resultatet 
Children's voices on their participation and best interests during a hospital stay in Australia

Finanisärer
Western Australia Nurses Memorial Trust Grant, Australian College of Children, Young People's Nurses Dorothy Clarke Scholarship Grant, Childhood Cancer Fund in Sweden. 

Angela Afua Quaye
Angela Afua Quaye

Forskare

Angela Afua QuayeInger Kristensson Hallström.
Mandie Foster, Lisa Whitehead