Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Startskott för vårdutbildning i digital behandling av patienter

Projektgruppen samlad. Foto
Projektgruppen för Nordic Digital Health & Education samlade för att diskutera vägen framåt.

Innan sommaren tilldelades projektet Nordic Digital Health & Education (NorDigHE) miljonanslag från EU för att kompetensutveckla kliniker i digital behandling av patienter. I september samlades projektgruppen för ett produktivt uppstartsmöte i Danmark.

I projektet samverkar parter från Sverige, Norge och Danmark, däribland Lunds universitet med bland andra Inger Kristensson Hallström och Helene Åvik Persson från forskningsprogrammet eChildHealth. Målet är att utveckla en digital utbildning för läkare och sjuksköterskor som handlar om att digitalt hantera patienter som får vård i det egna hemmet. Utbildningen ska se till att personalen får nödvändig digital kompetens och nödvändig psykologisk trygghet för att kunna leverera behandlingar virtuellt.

NorDigHE ska använda sig av erfarenheter från Lunds universitets drift av eChildHealth och ICope. Dessa har under de senaste åren utvecklat och testat nya så kallade Hospital-at-Home-modeller med särskilt lovande resultat.

Vid uppstartsmötet diskuterades strategier, samarbeten, möjligheter och utmaningar. Inger Kristensson Hallström och Helene Åvik Perssons presenterade en strategi för att utvärdera den utbildning som ska utvecklas inom projektet, med utgångspunkt i utvärdering av komplexa interventioner.

Läs mer

Forskarnas profiler i forskningsportalen: