Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

E-hälsa som stöd för intravenös behandling

I forskningsprogrammet eChildHealth undersöker forskare om e-hälsa kan användas som stöd för intravenös behandling i hemmet för barn och unga med akut eller långvarig sjukdom.

Intravenös infusionsbehandling i hemmet, till barn och unga med långvarig sjukdom blir ett allt viktigare område eftersom det främjar barn, unga och deras familjers livskvalitet. Studier har visat att föräldrar och omsorgspersoner som sköter barnets vård i hemmet, kan bli oroliga om de saknar kunskap om vårduppgifterna och inte får det rätta stödet.

Ökad trygghet och vårdkvalitet

För att råda bot på detta har forskare inom forskningsprogrammet eChildHealth i samarbete med Rigshospitalet i Köpenhamn, utvecklat en eHälso-lösning för att stötta föräldrar och omsorgspersoner. Målet är att säkra trygghet, kontinuitet och behandlings- och vårdkvalitet för barn och unga som får intravenös behandling med bärbar pump i hemmet.  

En e-hälsoapp (MinSP Assistant) har utvecklats för att guida föräldrar och omsorgspersoner i vårduppgifterna. Via appen kan de bland annat få påminnelser om att ta sitt barns temperatur eller se en video om hur de byter infusionspåsen på den bärbara pumpen.

Helena Hansson, forskare och klinisk sjuksköterskespecialist på Barn- och ungdomsavdelningen vid Rigshospitalet i Köpenhamn, leder det team som ansvarar för det första pilottestet av den nyutvecklade appen.  


Läs mer om forskningen i Rigshospitalet medarbetartidning