Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förekomsten av ätproblem hos barn

Kajsa Lamm. Foto: Stefan Tell
Kajsa Lamm. Foto: Stefan Tell

Barn i åldern 36 månader har en betydligt högre prevalens av ätproblem än barn i åldrarna 10 och 18 månader. Det visar en studie från forskargruppen Barns och familjers hälsa.

Kajsa Lamm, logoped och forskare har tillsammans med forskarkollegor undersökt förekomsten av ätproblem hos barn i åldrarna 10, 18 och 36 månader, som besökt barnavårdscentraler (BVC) i Sverige. Studien visade att barn som var 36 månader gamla hade en betydligt högre prevalens av ätproblem än barn i åldrarna 10 och 18 månader.

Små barn med ätproblem bör hänvisas till sjukvård som är specialiserad på ätproblem. Att skapa medvetenhet om ätproblem i primärvården och inom barnhälsovården kan underlätta tidig upptäckt och ingripande, skriver forskarna.

Publikation

Feeding Problems in Young Children: A Cross-Sectional Study in Sweden
JPGN Reports, May 2023.DOI: 10.1097/PG9.0000000000000297