Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Implementeringsstudie om effekterna av sjukhusbaserad hemvård

Irén Tiberg, Inger Kristensson Hallström
Irén Tiberg, Inger Kristensson Hallström

Forskare från forskargruppen Barns och familjers hälsa vid Lunds universitet har i en ny implementeringsstudie utvärderat effekterna av sjukhusbaserad hemvård för barn som diagnostiserats med typ 1-diabetes.

I studien ingick 42 barn som nyligen diagnostiserats med typ 1-diabetes, vid ett universitetsjukhis i Sverige, och som följdes under två år. Mätningar av barnsäkerhet, resursanvändning och servicekvalitet inkluderades och jämfördes därefter i förhållande till samma intervention av sjukhusbaserad hemvård som tidigare utvärderats i en randomiserad kontrollerad studie.

Studien visade att den evidensbaserade interventionen av sjukhusbaserad hemvård endast delvis implementerades, och därmed kunde inte samma resultat uppnås som i den randomiserade kontrollerade studien.

Det som framkom var att stödet och uppföljningen som föräldrarna skulle erhålla av diabetessjuksköterskan, efter att deras barn skrivits ut från sjukhuset, inte implementerades. Nya strategier för att hjälpa sjukvårdspersonal att tillhandahålla ett tillfredsställande stöd till barn och föräldrar, när barnet skrivits ut, behöver utvecklas.

Bakom studien står forskare Irén Tiberg och professor Inger Kristensson Hallström från forskargruppen Barns och familjers hälsa tillsammans med forskare Helena Hansson och Annelie Carlsson. Studien finansierades med medel från Forte, Vetenskapsrådet och Svenska institutet för Hälsovetenskaper.


Publikation Implementation of discharge recommendations in type 1 diabetes depends on specialist nurse follow‐up