Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Öronakupunktur inom psykiatrisk vård - personalens erfarenheter

Kajsa Landgren, Annica Sjöström-Strand från forskargruppen Barns och familjers hälsa.
Kajsa Landgren, Annica Sjöström-Strand från forskargruppen Barns och familjers hälsa.

Öronakupunktur används som ett komplement inom psykiatrisk- och beroendevård för att minska ångest, depression och sömnlöshet, men fram till idag saknas kunskap om vårdpersonalens erfarenheter av behandlingsmetoden. I en ny studie har nu forskare från forskargruppen Barns och familjers hälsa undersökt vårdpersonalens uppfattningar av att ge öronakupunktur till patienter inom psykiatrisk vård.

I studien intervjuades 24 kliniskt verksamma, som ger behandling med öronakupunktur till patienter med olika psykiatriska symtom. Samtliga intervjuades i fokusgrupper.

Vårdpersonalen upplevde öronakupunktur som ett effektivt och säkert terapeutiskt verktyg, lätt att använda i samverkan med andra metoder och lätt att anpassa till patienternas behov och önskemål.

Akupunktur hjälpte också vårdpersonalen att bygga ett tillförlitligt förhållande och kommunicera med sina patienter, verbalt och icke-verbalt.

Bakom studien står Kajsa Landgren och Annica Sjöström-Strand från forskargruppen Barns och familjers hälsa vid Lunds universitet tillsammans med Maria Ekelin & Gerd Ahlström.  


Läs mer om studien i publikationen:

Ear Acupuncture in Psychiatric Care From the Health Care Professionals’ Perspective: A Phenomenographic Analysis