Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Läkarstudenter bidrar med ny kunskap - under handledning av Inger Kristensson Hallström

Inger Kristensson Hallström och Degu Jerene
Inger Kristensson Hallström och Degu Jerene

Två nya studier med fokus på vård av ungdomar som lever med HIV i Etiopien och graviditet bland kvinnor som står på antiretroviral behandling, har publicerats i Pan African Medical Journal. Bakom studierna står tre läkarstudenter under handledning av Inger Kristensson Hallström, professor i pediatrisk omvårdnad och Degu Jerene, epidemiolog.

Inger Kristensson Hallström är professor och forskargruppschef för forskargruppen Barns och familjers hälsa och har handlett flera läkarstudenter som gör studier i Etiopien. I höst har tre av dessa studenter, Matilda Elliver, Sander Broström och Axel Andersson, fått sina studier publicerade i Pan African Medical Journal.

Vård av ungdomar med HIV

Sander Broström och Axel Andersson har i sin studie undersökt övergången till vuxenorienterad vård för ungdomar som lever med HIV i Etiopien, och vilka faktorer som är associerade med en framgångsrik övergång. Etiopien har en av det största antalet ungdomarna som lever med HIV. När dessa ungdomar når vuxen ålder måste de övergå till HIV-kliniker för vuxna, men tydliga riktlinjer för en sådan övergång saknas, skriver författarna.

Läs mer om studien och resultat:
Transitioning from child to adult-oriented HIV clinical care for adolescents living with HIV in Ethiopia: results from a retrospective cohort study

Graviditet bland kvinnor på antiretroviral behandling

Matilda Elliver har i sin studie undersökt faktorer som påverkar graviditet bland kvinnor som genomgår antiretroviral behandling i Etiopien. Idag lever ett stort antal kvinnor i Etiopien med HIV, och tack vare antiretroviral terapi (ART) har dessa kvinnor ett förbättrat hälsoläge med goda chanser att bli gravida. Men kunskapen om graviditet bland kvinnor som får ART i resursbegränsade miljöer som Etiopien är begränsad, skriver författarna.

Läs mer om studien och resultat:
Pregnancy in Women with HIV on Antiretroviral Therapy in Ethiopia: A Retrospective Cohort Study