Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stort EU-anslag till vårdutbildning i digital behandling av patienter

Sjuksköterska med eplatta

Forskningsprojektet Nordic Digital Health & Education (NorDigHE) har tilldelats miljonanslag från EU för att kompetensutveckla kliniker i digital behandling av patienter.

I projektet samverkar parter från Sverige, Norge och Danmark, däribland Lunds universitet med bland andra Inger Kristensson Hallström, professor i pediatrisk omvårdnad och forskningsansvarig för forskningsprogrammet eChildHealth.

– Det är alltid roligt att få stora forskningsanslag tillsammans med kollegor i Norden. Detta anslag är speciellt roligt eftersom det är en följd av vårt 6-åriga forskningsanslag (eChildHealth) för att främja egenvård för barn med långvarig sjukdom i hemmet med hjälp av e-hälsa, säger Inger.

NorDigHE ska använda sig av erfarenheter från Lunds universitets drift av eChildHealth och ICope. Dessa har under de senaste åren utvecklat och testat nya så kallade Hospital-at-Home-modeller med särskilt lovande resultat.

Projektet har startat ett konsortium med offentliga och privata aktörer för att underlätta arbetet med att specialisera läkare inom digital behandling. Konsortiet består av åtta organisationer från Danmark, Sverige och Norge, inklusive två sjukhus: Nordsjælland Hospital och Sahlgrenska Universitetssjukhuset; två professionshögskolor: Københavns Professionshøjskole, Høgskolen i Østfold; ett universitet: Lunds universitet; samt tre företag: Mount Visual, BALOO och Copenhagen Game Lab.

Partnerna i NorDigHE vill utveckla en digital utbildning för läkare och sjuksköterskor som handlar om att digitalt hantera patienter som får vård i det egna hemmet. Utbildningen ska se till att personalen får nödvändig digital kompetens och nödvändig psykologisk trygghet för att kunna leverera behandlingar virtuellt.

Inger Kristensson Hallström. Foto.
Inger Kristensson Hallström, professor.

Ingers profil i forskningsportalen

Fakta om projektet

  • Period: 2023 - 2026
  • Budget: 5 063 877 EUR
  • EU-medel: 2 552 639 EUR
  • Norska medel: 404 735 EUR

Projektet finansieras bl.a. med medel från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, EU:s program för territoriellt samarbete.