Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konferens: Genus & konflikt

Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet.
Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet.

Den 16 september arrangerades den digitala konferensen ”Femininities, Masculinities and Vulnerabilities in Times of Conflict”, som markerade avslutningen på temat ”Genus och konflikt” som bedrivits vid Pufendorfinstitutet i över ett år.

Pufendorfinstitutet är ett tvärvetenskapligt institut med syfte att stimulera till samarbete mellan forskare från olika discipliner inom Lunds universitet. I projektet ”Genus och konflikt” har ett tvärvetenskapligt team av forskare analyserat civilbefolkningens erfarenheter under och efter väpnad konflikt, med fokus på de mest utsatta grupperna, kvinnor, barn, sexuella minoriteter och könsminoriteter.

Mer specifikt har forskarna studerat den dynamik som uppstår i konflikrelaterat sexuellt våld mellan tre typer av aktörer; offer, förövare och betraktare. Avsikten är att förstå orsaker till olika aktörers roll och hur dessa roller påverkar möjligheterna att hantera konsekvenserna.

Från forskargruppen Barns och familjers hälsa deltog Inger Kristensson Hallström vars infallsvinkel framförallt fokuserade på barn och kvinnor som kommer från konfliktområden och hur stöd kan utformas.


Läs mer om temat ”Genus & konflikt”